Yeni nesil, geleneksel reklam mecraları terk ediyor

Geleneksel kitle iletişim araçlarından gazete, radyo ve televizyon, son yıllarda yaygınlaşan bilgisayar ve mobil teknolojiler karşısında kullanım alanını günden güne kaybediyor. İstanbul’da faklı yaş gruplarından oluşan 400 kişiyi kapsayan araştırma, özellikle Z kuşağı olarak kabul edilen 14-17 yaş arasındaki gençlerin geleneksel medya araçlarını terk etme eğilimi gösterdiğini ortaya koydu.

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilimdalı, Bilişim dalında yüksek lisans tezi kapsamında Üsküdar Üniversitesi ortaklığında Şaban Özdemir tarafından yapılan araştırma, Y ve Z kuşağının radyo, gazete, televizyondan daha çok akıllı telefon, bilgisayar teknolojilerine vakit ayırdığını gösterdi. Yrd. Doç. Dr. Şevki Işıklı danışmanlığında gerçekleştirilen “Kuşaklar Teorisine Göre Türkiye’deki Gençlerin Medya Kullanım Alışkanlıkları ve İstanbul Örneği” isimli çalışmada kuşakların medya araçlarından en çok hangisini, hangi amaçla kullandığı araştırıldı, bireylerin medyayı kullanım oran ve amaçlarının farklılaştığı görüldü. 8 ilçede X, Y ve Z kuşağından bireylerle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçları şöyle:

Radyo, evleri terk ediyor!

Evdeki radyo, bilgisayar, televizyon bulundurma oranında radyo en düşük çıkarken, radyo dinleme oranları ise Z kuşağı için yüzde 22, Y Kuşağı için yüzde 32, X kuşağı için ise yüzde 48. Gençlere oranla ileri yaştakiler radyoyu daha çok dinliyor. Gençler radyoyu en çok cep telefonundan dinlediğini belirtirken, X kuşağı radyoyu en fazla radyo-teyp çalardan dinliyor. Araştırmada X, Y ve Z kuşaklarının en çok kullandığı iletişim araçlarına ilişkin veriler de elde edildi. Z kuşağı çok cep telefonu kullanıyor, radyo, gazete ve televizyonu daha az tercih ediyor.

Televizyonu ise en çok X kuşağı izliyor. X kuşağı interneti, yüzde 33 oranı ile en çok haber okuma ve gündemi takip etmek amacıyla kullandığını belirtmiş. Y kuşağı yüzde 23 oran ile en çok sosyal medya amaçlı, Z kuşağı ise en çok sosyal medya ve oyun, eğlence amaçlı kullanıyor.

Araştırmada X kuşağının yüzde 99, Y kuşağının yüzde 100, Z kuşağının yüzde 97’sinin akıllı telefon sahibi olduğu görülmüş. X kuşağının yüzde 32’si günlük 4 saat ve üzeri, Y kuşağının yüzde 62’si 4 saat ve üzeri, Z kuşağının da yüzde 53’ü günlük 4 saat ve üzerinde cep telefonu ile zaman geçiriyor. Bireylerin yaşları küçüldükçe televizyon izleme saatleri de kısalıyor. X kuşağı en çok haber-tartışma programlarını seyrettiğini belirtirken Y ve Z kuşağı en çok dizi izlediğini söylemiş. Her gün gazete okuyanların oranı X kuşağında yüzde 63, Y kuşağında yüzde 35, Z kuşağında ise yüzde 9.

KİM, HANGİ KUŞAKTA?

X kuşağı: 1965-1979 yılları arasında doğanlar.

Y kuşağı: 1980-1999 yılları arasında doğanlar.

Z kuşağı: 2000 yılı ve sonrasında doğanlar.

Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr

Yeni hizmetimiz Bursa basınında yer buldu

   Konut katalogları canlanıyor

   İnşaat sektörünün olmazsa olmazları arasında yer alan ve proje tanıtımlarının yanında satışlarda da en etkili tanıtım aracı olarak görülen kataloglar, artık 3 boyutlu maket özelliği ile yeni bir boyut kazanıyor. Bursa’da ilk kez yapılan ve görenleri şaşkına çeviren arttırılmış gerçeklik teknoloji sayesinde, inşaat firmaları başta olmakla birlikte birçok sektörün tanıtımına yenilik geliyor.

Bursa’da faaliyet gösteren 3 Boyut Medya Reklam Ajansı tarafından, Bursa’da ilk kez yapılan ve basılı ürünleri hareketlendiren teknoloji sayesinde, kataloglar artık maket görevi de görecek. Teknolojinin, yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılan inşaat firmalarının yükünü hafifleteceğini belirten Ajans Başkanı Oğuzhan PEHLİVAN, her kataloğun bir maket görevi göreceğini ve bu sayede proje kataloğunun girdiği her eve maketinde gireceğini söyledi. Pehlivan; ” Bursa’da inşaat sektörü son yıllarda çok hızlı büyüme gösterdi. Gerek kentsel dönüşüm projeleri gerekse firmaların yaptıkları vizyon projeler ile Bursa inşaat sektörünün öncü şehirleri arasına girmeyi başardı. Bu kadar çok proje olunca tüm tanıtım alanları da çok çabuk tüketildi ve yeni teknolojilere ihtiyaç duyuldu. Bursa’da ilk olan arttırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak yaptığımız uygulama ile artık gerek katalog ve açık hava reklamları gerekse de dergi ve gazete reklamları daha güçlü tanıtım aracı olacak.” dedi.

Yabancı yatırımcıların ilgi odağı

Bursa’da özellikle inşaat sektörün son yıllarda Arap yatırımcıların buluşma noktası olduğunu hatırlatan Pehlivan, yeni teknolojinin yurtdışı pazarlarında, konut projelerini en ince detayları ile tanıtabileceğini ve bu sayede satışların hızlanacağını belirtti. Pehlivan; ” Firmalar binlerce lira para verip çok kaliteli kataloglar yaptırıyorlar. Ancak dijital çağda yaşadığımızı düşündüğümüzde insanlar artık okumak yerine izlemek ve hatta hissetmek istiyorlar. Bizde bunu dikkate aldık ve tanıtımı yapılacak projenin gerek genel görünümünü gerekse kat planlarını katalog içerisinde 3 boyutlu şekilde yerleştirdik. Bu sayede müşteri adayları alacakları ev, ya da ofisin bilgilerini ister okuyarak isterse de cep telefonundan sayfayı taratarak 3 boyutlu şekilde inceleyebiliyor. Bu uygulama sayesinde müşteri adaylarının firmaya olan güveni ve bakışı değişiyor.” dedi.

“Dijitale ayak uydurmayan markalar yok olmaya mahkumdur”

Teknolojinin gelişmesi ile insanların, zamanlarının büyük çoğunluğunu sosyal medya kanallarında geçirdiğini ve bundan dolayı firmaların tanıtımlarının birçok kanal üzerinden dikkatli şekilde yapılması gerektiğini belirten Pehlivan, dijitalleşmenin önemli olmaktan öte artık gereksinim olduğunu söyledi. Türkiye’de milyonlarca kişinin akıllı cihaz kullandığını hatırlatan Pehlivan, markaların dijital dünyayı gereksiz görmesinin hatalı olacağını belirterek şunları söyledi; ” Önceden katalog yaptırmak prestij olarak görülürdü. Ancak şimdi en kaliteli malzemelerden yapılan kataloglar bile bu imajı yaratmıyor. Çünkü hayatımız dijitalleşti ve insanlar farklılık bekler oldu. Kataloglarda tanıtım için yetersiz hale geldi. 3 Boyut Medya olarak biz biliyoruz ki, bir projenin maketini başka bir şehire ya da ülkeye taşımak hem çok maliyetli hem de zaman alıcı bir iş. Biz Bursa’da yaptığımız bu uygulama ile her kataloğu projenin maketi haline getirdik.” dedi.

   

Bursa Olay Gazetesinde yayımlanan haberimizi aşağıdaki linkten de okuyabilirsiniz.
http://www.olay.com.tr/konut-kataloglari-canlaniyor/119634/

Sohbeti başlat
Bize yazabilirsiniz
Merhaba,
Markanızla tanışmak için heyecanlıyız :)
Hadi o zaman bi toplantı?